Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.
Adresa de email
Life style

12 idei creative pentru vopsirea ouălor de Paşte

 

vopsit_oua_paste

Ouăle vopsite nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte. Tradiţia vopsirii lor este foarte veche, dar cu timpul, a suferit tot mai multe modificări, astfel că în ziua de azi gospodinele au fel de fel de variante pentru vopsire: ingrediente naturale pentru colorare, vopsele din comerţ, abţibilduri, materiale de mătase, bomboane colorate, dantele, aţe sau benzi colorate etc.

Dacă nu ştii ce variantă să alegi în acest an pentru vopsirea ouălor, venim în ajutorul tău cu mai multe metode cu care vei impresiona familia şi musafirii.


Vopsirea ouălor de Paște cu coloranți naturali

Dacă alegi metoda de vopsire naturală, iată legumele şi fructele la care poţi apela pentru a obţine o culoare naturală a vopselei:

– vopseaua roşie poate fi obţinută din sfeclă roşie, coajă de ceapă roşie sau paprika

– vopseaua galbenă poate fi obţinută din morcovi, coajă de portocală sau lămâie, flori de gălbenele sau şofran

– vopseaua albastră poate fi obţinută din frunze de varză roşie

– vopseaua verde poate fi obţinută din frunze de spanac sau urzici

– vopseaua portocalie poate fi obţinută din coajă de ceapă albă

– vopseaua maro poate fi obţinută din frunze de nuc, ceai negru sau cafea

– vopseaua mov poate fi obţinută din afine

Ouăle fierte bine se lasă în aceste vopsele toată noaptea pentru a prinde nuanţe mai intense.  Nu este bine să fie fierte direct în lichid, deoarece coaja se poate fisura, iar vopseaua va pătrunde şi în interior.

 

Vopsirea ouălor de Paşte cu coloranţi alimentari

Pentru această tehnică, vopseaua cumpărată se adaugă în apă şi se urmează instrucţiunile de vopsire de pe plic. Pont: se adaugă puţin oţet în apă pentru ca vopseaua să prindă mai bine.  Iar dacă vrei să obţii noi culori, le poţi combina: galben cu roşu = portocaliu, galben cu albastru = verde etc.

Iată şi câteva idei creative pentru a vopsi sau decora ouăle de Paşte, cu care sigur vei încânta familia şi prietenii. Plus că le poţi cere ajutorul celor mici, iar ei sigur vor fi dornici să participe la acest proces. 🙂

 

1. Ouă cu modele de flori sau frunze

Se aplică pe ouăle fierte, frunze de pătrunjel, de mărar sau frunze şi petale de la flori, se acoperă cu ciorapi de mătase, se leagă bine pentru a fixa frunzele pe ou şi se introduc în vopsea.

vopsire_oua_paste

via www.retetecolorate.ro

via www.retetecolorate.ro

2. Ouă cu modele de pe materiale de mătase sau cravate vechi

Sigur ai prin casă cravate vechi sau bucăţi de materiale de mătase, cu modele interesante. Taie materialul în pătrăţele, acoperă ouăle cu ele, leagă-le bine la un capăt şi acoperă-le din nou cu un material alb. Pune într-o oală cantităţi egale de apă caldă şi oţet şi fierbe 45 de minute ouăle. După ce se răcesc, se scot din materiale şi se pot da cu puţin ulei pentru luciu.

vopsit_oua_paste

via retetecolorate.ro

via www.retetecolorate.ro

3. Ouă cu bombonele colorate

Se fierb ouăle şi se lasă să se răcească. Cu ajutorul unei pensule, se acoperă cu lipici şi se dau apoi prin bombonele decorative, din acelea pentru torturi şi prăjituri.

via www.studiodiy.com

via www.studiodiy.com

4. Ouă pictate

Dacă ai copii, aceasta este o metodă bună de a îi implica în decorarea ouălor de Paşte. Ai nevoie de acuarele, creioane colorate, carioci sau markere permanente şi de multă imaginaţie.

vopsit_oua_paste

via www.tagmag.ro

5. Ouă cu model de dantelă

Pentru a obţine un frumos model de broderie pe ouă, trebuie să legi bine o bucată de dantelă sau de perdea veche în jurul oului fiert şi să îl scufunzi în culoarea dorită. Adaugă şi puţin oţet în apa caldă, înainte să adaugi culoarea de vopsea, pentru ca aceasta să adere mai bine pe ou.

via www.diytilwedie.blogspot.com

via www.diytilwedie.blogspot.com

6. Ouă cu buline

Aşează pe oul fiert buline din bandă adezivă, scufundă-l în vopsea, aşteaptă să se răcească şi dezlipeşte bulinele de pe ou. Simplu, nu?

via www.ilovehandmade.ro

via www.ilovehandmade.ro

7. Ouă vopsite în trepte de culoare

Aceasta este o metodă foarte interesantă de a vopsi ouăle de Paşte. Pune vopsea într-un pahar, scufundă oul fiert şi lasă-l câteva minute. Adaugă apoi puţină apă, pentru un nou strat de vopsea, mai deschisă la culoare. Repetă procesul de încă 2-3 ori.

vopsire_oua_paste

via www.elhadadepapel.blogspot.ro201204huevos-eggs-eier.html

via www.elhadadepapel.blogspot.ro

8. Ouă decorate cu benzi adezive colorate

Cu un cuter şi o riglă, taie fâşii de benzi adezive, de diferite mărimi. Aplică-le apoi pe ouăle fierte, în funcţie de imaginaţie. Le poţi aplica în formă geometrică sau de jur împrejurul ouălor.

vopsit_oua_paste

via www.misshoneybird.blogspot.ro

9. Ouă decorate cu decupaje

Decupează modele din serveţele. Aplică uşor lipici pe ele şi aplică-le pe ou. După ce decupajele s-au uscat, trebuie să dai oul cu un lac incolor pentru un aspect lucios şi finisat.

via www.ilovehandmade.ro

via www.ilovehandmade.ro

10. Ouă cu modele din fâşii adezive

Asemeni metodei cu buline, poţi obţine modele interesante folosind fâşii de bandă adezivă pe care să le dezlipeşti de pe ou după ce acesta s-a colorat. Le poţi decora în zig-zag, cruce sau cu modele orizontale.

via www.eumama.md

via www.eumama.md

11. Ouă caligrafiate

Dacă scrii frumos, le poţi transmite musafirilor mesaje ca „Paște fericit” sau „Hristos a înviat!” prin această metodă. Ai nevoie doar de un marker permanent şi poţi alege să laşi ouăle albe sau să scrii pe unele vopsite.

via www.eumama.md

via www.eumama.md

12. Ouă vopsite cu elastice de cauciuc

Înfăşoară mai multe elastice de cauciuc peste un ou fiert. Scufundă-l apoi în vopsea şi ţine-l câteva minute pentru a prinde culoare. Dacă vrei ca oul să aibă mai multe culori, poţi desface unele elastice şi să îl scufunzi într-o altă culoare.

viawww. mamabee.com

viawww. mamabee.com

 

Trucuri pentru vopsirea perfectă a ouălor de Paşte

– cumpara ouă proaspete pe care este bine să le laşi 2-3 zile în frigider, înainte de fierbere. În acest fel se va curăţa mai bine coaja.

– pentru a nu se sparge în timpul fierberii, scoate ouăle din frigider cu o seară înainte de fierbere

– spală bine ouăle cu apă şi detergent şi apoi clăteşte-le cu o soluţie din părţi egale de apă şi oţet (se va prinde culoarea mai bine)

– ouăle se pun la fiert în apă rece într-o oală mare, puţin adâncă, într-un singur strat. Se fierb 12-15 minute.

– după fierbere, se scufundă într-un vas în care a fost pregătită vopseaua, fie naturală sau din comerţ, în funcţie de preferinţe (la vopseaua din magazin se adaugă şi puţin oţet la fierbere)

– după ce ouăle s-au răcit puţin, se ung cu puţin ulei, pentru a căpăta strălucire după vopsire

 

Tu prin ce metodă vrei să vopseşti ouăle anul acesta de Paşte?

Până atunci, dacă ţii post, te poţi inspira din reţetele de aici dacă nu mai ştii ce să pregăteşti de mâncare. 🙂

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Vopseşte ouăle de Paşte cu vopsea naturală! – Ghidul Frumuseții

  2. Pingback: Tu cum vopseşti ouăle de Paşte? – Despre frumusete

  3. Pingback: 2 idei creative pentru a vopsi ouăle de Paşte | frumușica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite articole

To Top

Fii mereu în voga

Primește cele mai noi și interesante articole, direct în inbox.
Adresa de email
Secure and Spam free...